17800492_10155175467851460_191767502285232221_n.jpg呢排睇新聞,留意到有人up過「剛性需求」,究竟係乜東東呢?

立即google下,即係個樣野,唔理咩價格,都會豪氣買下,對於買主黎講,就係「剛性需求」(學名:無彈性需求)

個人覺得無「絕對剛性需求」呢回事,尤其係對極講氣節既人,google 話食物屬剛性需求。


相傳周滅商,商朝有兩個人,叫伯夷、叔齊,就話唔食周朝既食物,就咁活活餓死,存氣節!

有時精神凌駕物理之上,漢武大帝呢套劇,第一集就係老年漢武帝同史記作者司馬遷對話:「你係唯一一個,朕無法精神上征服既傢伙!」

(大家要注意吖,司馬遷肉體上,被漢武帝動左啲小手術。後來,佢老人家寫出史記,當中涉及當代漢武帝得失,令陛下龍顏再大怒!)

什麼需求都好,面對精神層一類既野,係完全無作用!

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s