17800207_10155165961916460_779062421766365764_n.jpg茫茫天數既「天數」係乜呢?
曾經睇過一套電視劇<唐太宗 李世民>有一集,已貴為天子既李世民發出一聲哮聲:「天下姓李!」

既然大唐係李淵父子(即李世民老豆)建立,梗係姓李,難道姓楊、長孫…

發出哮聲一刻,又真係未知姓乜?

事情由來已久,李世民呢個哮聲,實在受制於自漢朝、三國、魏晉南北朝,以百年計既世家大族衍生出門閥…門閥有幾勁?

隋煬帝(其實同李世民有親戚關係,呢啲就係贏在起跑線)就係唔想受制門閥,走左去江南,無論點,佢仍然無法逃離門閥制約,佢帶去既士兵,始終出身自門閥。

一大舊野,簡化黎講就係叫「天數」:即當時社會發展、主流想法、新科技

明知不可為而為之,多少逆那一刻大潮流去做。當然潮流隨時會變!

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s