17203073_10155084542176460_5760847604146839496_n.jpg

《你知道愚、蠢、笨既唔同嗎》?

愚:上面係一隅,下面一個心,個心得一隅,漸漸人就閉塞,接受唔到新事物、脫節,慢慢同其他人無法交流、溝通。

蠢:春天既蟲亂咁郁,亂咁黎,衝動誤事,行動重要,恰當既行動更加可貴(PS:無唔行動存在,唔行動都係行動既一種)

笨:上面係竹,下面係本,啲竹破開,有一種衣,好白淨,可以做Mask,白就係最最簡單,睇人睇事只有一個角度,就顯得簡單。


《有邊個三個方法可以避免愚、蠢、笨呢》?

愚特效藥:瘋狂地searching 資料、往外走走,感受下世界

蠢特效藥:憤怒時注意下呼吸,數一數,停一停,諗一諗。

笨特效藥:睇人睇事至少2個角度,最多3個,再多就太複雜,無法判斷。再多再多,亦歸類為最緊要角度3個角度。2個角度:自己 & 對方;3個角度:自己 & 對方 & 世界。

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s