18010423_10155206193986460_4063690574122170289_n你知道邊個係張廷玉嗎?
只要影視劇集係清朝既康熙、雍正、乾隆既背景,佢老人家既名梗會在左近!

康熙時代初入仕途既年輕人;雍正年代正值壯年,與雄圖大略既老闆,一起打拼,壓縮時間,加快國家再度騰飛,對外征戰,對內整頓吏治,每件大事件都參與其中!乾隆年間,已英雄暮年,老成謀國,為國再奮鬥10年。

⋯⋯

張廷玉兩大殺手鐧是什麼呢?
擁有最強大腦,記憶超級犀利,簡直係清政府既人肉電腦,皇帝有咩想知,問佢一定答到,全國官員姓名、政績、個性,全部輸入大腦!

其次,皇帝口up up一大段野,無乜組織咁,佢可以在皇帝up完就寫好皇帝滿意既詔書,再發到相關人仕或部門。

為什麼張廷玉可以在外族統治下做到宰相個級既高官呢?(相等港英政府入面混個布政司一級)


首先佢爸是張英!張英也,康熙皇帝祕書也!張老爸其人好學,亦對其子加以裁培,有好既DNA,同皇帝一家都熟熟地(康熙南巡都揾張英敍舊,其時已經退休。)

而最重要係,張廷玉本人亦好學、勤奮、做事認真!晨早4:00已經到皇宮報到,等候聖駕,返歸都繼續做野,瞓覺都諗下今日啲野做好未,發現未,立即起床再做!甚至做定聽日要做既野!

最後,佢好了解自己,文人也!做好個輔助既祕書角色,無走去做封疆大吏!翻看維基,無乜記載佢既事跡,相信佢個性好低調,同埋佢既工作90%都係文件方面(否則半夜三更,點揾人做野,多數都係佢個人力所能及既事務)

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s